22-02

AmsterdamKoningsdag.nl: Alles over...

Zoek je meer informatie over Koningsdag of -nacht in Amsterdam? Bezoek dan onze website: amsterdamkoningsdag.nl! Deze site... Lees meer »

Ga voor informatie over Koningsdag 2016 in Amsterdam naar onze nieuwe website:
www.amsterdamkoningsdag.nl

Vervoer van en naar Amsterdam

Tijdens Koninginnedag zullen erg veel mensen afreizen naar Amsterdam. Ongeacht de wijze van vervoer zal je dan ook enige mate van hinder ondervinden tijdens je reis. Met de auto zal je overdag met files te maken kunnen krijgen en in de trein is het druk. Het is daarom erg handig om je reis goed te plannen, voordat je naar Amsterdam komt.

Met behulp van de tips op deze pagina kom je al een heel eind op weg! Heb je geen zin om tijdens de drukte te moeten reizen op Koninginnedag? Boek dan via KoninginnedagAmsterdam.nl gewoon lekker een hotel.


Snel naar: Auto - Trein - Looproutes - Metro - Tram - Bus - K(r)inglijn Noord - Veerponten - Evenementenkaartje - Handige links

Auto

Tijdens Koninginnedag is het heel erg druk in en rond Amsterdam. We raden het je daarom af om met de auto te komen. Wil je met toch met de auto? Dan adviseren wij je om de auto niet in Amsterdam zelf te parkeren, maar op een locatie buiten het centrum en verder te reizen met het openbaar vervoer. Houd bij je reis naar Amsterdam trouwens ook rekening met alle verkeersmaatregelen.


Afsluitingen binnenstad

Veel van de wegen in de binnenstad zullen tijdens Koninginnedag worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Het gaat hierbij grofweg om het gebied binnen de Houtmankade, Nassaukade, Stadhouderskade, de Amstel, Valkenburgerstraat en het IJ. Mocht je perse met de auto in de binnenstad willen komen, dan is het verstandig om van te voren goed rekening te houden met allen opstoppingen en afzettingen. Houd er ook rekening mee dat in de binnenstad veel openbare parkeergarages onbereikbaar of gesloten zijn.

Voor een overzicht van de verkeersmaatregelen en afsluitingen kan je terecht op de site van de gemeente Amsterdam. Een kaart met daarin een overzicht van de verkeersmaatregelen en afsluitingen, nuttige informatie over de bereikbaarheid van evenementen en parkeren is hier (via informatie voor wegverkeer) te downloaden.


Parkeren

Op Koninginnedag kan je in Amsterdam op de openbare parkeerplaatsen gratis parkeren. Dit geldt alleen op 30 april. Fout geparkeerde voertuigen of voertuigen die staan geparkeerd in straten waar dit tijdens het vieren van Koninginnedag niet is toegestaan, worden weggesleept. Houdt er wel rekening mee dat een groot deel van de stad is afgesloten en de kans op een parkeerplaatsje, vanwege de grote drukte, heel gering is. Wees verstandig en kies voor een alternatie.

Je kunt beter gebruik maken van de P+R locaties. Het P+R terrein Olympisch Stadion en P+R Zeeburg zijn echter gesloten. Het parkeren op een P+R locatie kost € 8,-- voor de hele dag. Hierbij krijg je meteen twee gratis retourkaartjes voor de metro, tram en bus naar de binnenstad.

Ook kan je goedkoop en makkelijk parkeren in het gebied Arenapoort. Parkeren kost je dan slechts € 10,-- voor de hele dag. Met de goede verbinding met het OV (metro of trein) ben je ook snel in het centrum! Bovendien heb je hier trouwens een grote kans op een parkeerplaats, omdat de gemeente Amsterdam het hele gebied (bijna 11.000 plaatsen) ter beschikking stelt! Meer informatie over parkeren vind je ook op Amsterdam.nl.

Trein

Het makkelijkste kom je met de trein in Amsterdam De makkelijkste manier om in Amsterdam te komen op Koninginnedag is met de trein. De NS rijdt op Koninginnenacht en -dag met de speciale Oranjedienstregeling. Dit houdt onder meer in dat er extra treinen rijden, sommige treinen van een ander perron vertrekken en in een aantal gevallen dat je extra moet overstappen. Ook rijden er vanaf Amsterdam in de nacht van 30 april op 1 mei extra nachttreinen. Hoewel er ook extra lange treinen worden ingezet, moet je er toch rekening mee houden dat het in de trein (erg) druk zal zijn.

De ingangen van Station Amsterdam Centraal aan de achterzijde zijn de hele dag gesloten om kruisende loopstromen te voorkomen. Zo kunnen reizigers veilig en snel het station verlaten.

Weten hoe je het beste kan reizen? De reisplanner van de NS geeft het antwoord. Kijk kort voordat je op pad gaat nogmaals voor de meest actuele reisinformatie!


Reisadvies


Amsterdam Centraal Station zal een van de drukste locaties zijn tijdens Koninginnedag. Wil jij zo snel mogelijk op de plaats van bestemming zijn? Stap dan uit op station Amsterdam Amstel of Amsterdam Zuid.Terugreis vanuit de binnenstad


Om de drukte zo goed mogelijk op te vangen rijden de treinen vanaf Amsterdam Centraal op Koninginnedag tot 04.00 uur ’s nachts door naar een groot aantal stations in Nederland. Blijf je tot laat in Amsterdam? Denk dan vooraf na over je terugreis en of je de aansluiting ook nog haalt. Houd er rekening mee dat het erg druk kan zijn. Mik daarom niet op de laatste trein!

Kijk van tevoren vanaf welk station je het makkelijkste thuis komt. Soms is het makkelijker om van Amsterdam Zuid of Amstel je terugreis te beginnen. Als je toch vanaf Centraal vertrekt, dan vind je op de borden bij de ingangen ook precies welke ingang ervoor zorgt dat je het snelste bij je trein bent. Houdt op de terugweg de informatieborden en de laatste reisinformatie goed in de gaten om op de hoogte te blijven!


Alcoholverbod


In de treinen en op de stations geldt vanaf 29 april 19.00 uur tot 1 mei 07.00 uur een algeheel alcoholverbod (dus ook voor bier!). Het is verboden alcoholhoudende drank bij je te hebben in de treinen en op stations. Op de stations en in de treinen wordt daarom ook geen alcohol verkocht. Als je toch alcoholhoudende drank (dus ook bier!) bij je hebt zal dit in beslag worden genomen en riskeer je daarnaast ook nog een boete.

Ook lopen op het spoor en onnodig aan de noodrem trekken leveren je fikse boetes op. Tot slot dien je ook op Koninginnedag in het bezit te zijn van een geldig kaartje. Het openbaar vervoer is niet gratis op Koninginnedag!

Looproutes

In Amsterdam zijn er tijdens Koninginnedag verschillende looproutes aangelegd om te zorgen dat je zo snel mogelijk op de plaats van bestemming komt. Deze routes worden duidelijk aangegeven. Een kaart met daarop de looproutes en de locatie van de grotere evenementen vind je hier.


Metro

Hoe ze het doen met die drukte weten wij ook niet, maar de metro's rijden tijdens Koninginnedag hun normale routes. En alsof dat nog niet genoeg is, doen ze dat de hele dag door ook nog eens om de 7,5 minuut. Met de metro kom je dus snel en makkelijk van evenement naar evenement!

In verband met werkzaamheden is het Station RAI de hele dag afgesloten. De metro (en de trein) zullen hier dan ook niet stoppen.

Een kaart met daarop looproutes van het Centraal Station naar de veren is hier te downloaden.

Tram

Tijdens Koninginnedag rijden de trams zoveel mogelijk de zaterdagse dienstregeling. De meeste trams rijden niet hun normale routes. Zo rijden alleen tram 3 en 12 hun eigen route, de trams 5, 7, 10 en 14 hebben omleidingen of inkortingen. Daarnaast zijn er samengestelde lijnen, koppels van twee bestaande lijnen. Elke tram van zo’n koppel rijdt van het eigen begin/eindpunt de eigen route tot aan de rand van het centrum en dan met het andere nummer naar het andere begin/eindpunt, en weer terug. Trams 24 en 26 rijden helemaal niet. Hieronder een overzicht:


Bus

Naast de trams rijden ook de bussen vanwege de drukte, afgesloten wegen en de evenementen met aangepaste dienstregelingen. Zo rijdt bijvoorbeeld bus 22 in het geheel niet. Op lijn 66 rijden extra bussen, omdat tram 26 en pendelbus 326 niet rijden. Diverse bussen rijden ook een andere route dan gebruikelijk, hieronder een kort overzicht:Amsterdam Noord naar Centraal Station

De lijnen van GVB, EBS en Connexxion die uit Amsterdam Noord komen kunnen niet op het Centraal station komen. Hierom zullen deze lijnen richting het Centraal Station passagiers op de PRins Hendrikkade, bij het Amrath Hotel (Scheepvaarthuis) passagiers laten uitstappen.


Streekbus

De Connexxion buslijnen aan de zuid/zuidwestkant rijden de normale route tot aan de Van Baerlestraat en dan via de 1e Constantijn Huijgensstraat, Bilderdijkstraat en Kinkerstraat naar het busstation Marnixstraat v.v.
Bus lijn 192 zal ook een andere route rijden dan normaal: Richting Osdorpplein; Pieter Calandlaan rechtdoor naar Station Lelylaan, vice versa.


K(r)inglijn Noord

Speciaal voor alle feesten in Noord rijdt er dit jaar een speciale K(r)inglijn! Zo kom je makkelijk van het ene feestgebied naar het andere! De bus (met nummer 39) rijdt via de Banne Buiksloot naar de Distelweg en via de Hagedoornweg en Meeuwenlaan retour naar het Buikslotermeerplein. De bus stopt bij alle bushaltes langs de route. De hele route van de K(r)inglijn:
Buikslotermeerplein (Waddenwegviaduct) - IJdoornlaan - Statenjachtlaan - Schepenlaan - Kamperfoelieweg - Floraweg - Slijperweg - Vuurwerkerweg - Metaalbewerkerweg - Draaierweg - Klaprozenweg - Ridderspoorweg - Distelweg - Hagedoornweg - Hagedoornplein - Havikslaan - Meeuwenlaan - Waddenweg - Buikslotermeerplein - eindpunt (Waddenwegviaduct).

Veerponten

De veren zullen op Koninginnedag zo veel mogelijk varen en zo vaak mogelijk passagiers vervoeren. Vanwege de Koningsvaart zijn er echter onderbrekingen bij de veren, maar ook extra en alternatieve verbindingen. Een overzicht:Als de Buiksloterwegveer en IJpleinveer tijdelijk uit de vaart zijn, neem dan de pont Westerdoksdijk - Distelweg. Wil je vervolgens naar de Koningsvaart? Volg dan aan de overzijde de borden naar Oeverpark of neem K(r)ingbus 39 naar de Noordwal (halte Meeuwenlaan).

Een kaart met daarop looproutes van het Centraal Station naar de veren is hier te downloaden.

Evenementenkaartje

Het evenementenkaartje voor tram, bus en metro

Veel mensen denken dat tijdens Koninginnedag de tram, bus en metro gratis zijn. Dit is echter niet het geval. Ook op deze feestdag moet je gewoon een geldig vervoersbewijs bij je hebben. Als je geen geldig vervoersbewijs hebt, dan kan je een boete krijgen. Om het je makkelijk te maken is er het evenementenkaartje. Het kaartje kost je slechts € 5,-- en hiermee kan je op Koninginnedag de hele dag met de tram, bus en metro!

Het evenementenkaartje is vanaf 24 april te koop bij de Tickets & Info's op het Centraal Station, Station Lelylaan, Station Zuid en Station Bijlmer ArenA. Tijdens Koninginnedag kan je het kaartje ook bij de tramconducteurs, trambestuurders en busbestuurders aanschaffen of bij de extra verkooppunten op het Buikslotermeerplein, Station Sloterdijk en het Amstelstation.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste Koninginnedag nieuws.

Meer informatie


Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van deze website, of op OK te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies op KoninginnedagAmsterdam.nl.

Meer info