22-02

AmsterdamKoningsdag.nl: Alles over...

Zoek je meer informatie over Koningsdag of -nacht in Amsterdam? Bezoek dan onze website: amsterdamkoningsdag.nl! Deze site... Lees meer »

Ga voor informatie over Koningsdag 2016 in Amsterdam naar onze nieuwe website:
www.amsterdamkoningsdag.nl

Op het water

Varen op de grachten Tijdens Koninginnedag is het op de grachten van Amsterdam erg gezellig, maar ook (heel) erg druk. Dit jaar zal het extra druk worden op het water vanwege de Koningsvaart en de bijbehorende voorbereidingen.

Om te zorgen dat Koninginnedag op het water ook één groot feest wordt en blijft heeft de gemeente diverse (extra) maatregelen getroffen. Op deze pagina tref je hiervan een beknopt overzicht. Mocht je gaan varen, zorg dan dat je op de hoogte bent van de regels en deze ook naleeft. Zo blijft het op het water voor iedereen leuk!


Snel naar: Koningsvaart - Vaarroutes - Eenrichtingsvaart - Stremmingen - Kaart - Vaarregels - VaarWater App - Tips en meer

Koningsvaart

Een belangrijk deel van het programma van de troonswisseling vindt dit jaar plaats op het water. Ter voorbereiding op de Koningsvaart, die 's avonds voor ons nieuwe koninkspaar georganiseerd wordt, is het IJ vanaf 8.00 uur gestremd voor de pleziervaart en vanaf 13.00 uur ook voor de beroepsvaart.

Het IJ wordt pas na afloop van het officiële programma weer vrijgegeven. De verwachting is dat het IJ uiterlijk om 01.00 uur voor al het verkeer wordt vrijgegeven. Door deze afsluiting van het IJ is het niet mogelijk om vanaf de grachten via het IJ rond te varen. Houd hier dan ook rekening mee als je tijdens Koninginnedag wil gaan varen!

Vaarroutes

Tijdens Koninginnedag gelden er speciale vaarroutes en zullen diverse grachten worden bestempeld als eenrichtingsverkeer. Deze vaarroutes en grachten waar slechts eenrichtingsverkeer is toegestaan worden duidelijk met borden op (en langs) het water aangegeven. Op deze kaart vind je duidelijk aangegeven welke routes je kan varen en waar aanvullende maatregelen gelden. Hieronder tref je ook nog in het kort de belangrijkste maatregelen voor varen tijdens Koninginnedag.


Eenrichtingsvaart

Om voor een goede doorvaart te zorgen zijn veel grachten eenrichtingsvaart, het zogeheten Prinsengrachtcircuit. De grachten die hieronder staat zijn tijdens Koninginnedag eenrichtingsverkeer en mogen slechts op de aangegeven wijze bevaren worden.Stremmingen


Tijdens Koninginnedag zullen ook diverse grachten worden afgesloten, dit allemaal om de doorstroom op de grachten zo goed mogelijk te laten verlopen. Hieronder vind je een overzicht van de gestremde grachten.Vaarroute voor boten langer dan 10 meter


Vaartuigen langer dan 10 meter waaronder rondvaartboten en andere passagiersschepen kunnen op 30 april een aangepaste route varen. Voor hele lange vaartuigen geldt daarmee een invaarverbod op een aantal vaarwegen in de binnenstad. Dit betreft de Prinsengracht, Rokin, Grimburgwal, Oudezijds Voorburgwal, Oudeschans en Herengracht (hierboven aangegeven met een *). Boten die te lang zijn, worden tegengehouden en terug gestuurd. De vaarroute voor lange boten is duidelijk aangegeven op deze kaart.


Brugbediening


Op de beweegbare bruggen in de route Oosterdok-Amstel is op maandag 30 april geen bediening voor de scheepvaart aanwezig van 11.00 uur tot en met 18.00 uur. Dit geldtvanaf de Kortjewantsbrug tot en met de Berlagebrug.

Kaart

Alle maatregelen, routes en overige informatie staat ook overzichtelijk weergegeven in één handige kaart. Klik hier om deze met te downloaden. Tip, print een versie hiervan uit en zorg dat je deze tijdens Koninginnedag aan boord hebt!

Vaarregels

Met de meeste pleziervaartuigen mag je tijdens Koninginnedag gewoon in de grachten varen. Voor (plezier)vaartuigen die langer zijn dan 10 meter is een speciale route ingesteld. Het is tijdens Koninginnedag verder ook verboden om binnen de Singelgracht in Amsterdam met dekschuiten, pontons e.d. (al dan niet met sleep/duwboot) te varen. Het neerleggen van een dekschuit is alleen toegestaan met een vergunning.

Ga jij tijdens Koninginnedag varen? Zorg dan dat je vaartuig geschikt is om te varen, dat alle noodzakelijk papieren in orde zijn en dat je ze bij je hebt en dat je op de hoogte bent van alle regels die op het water gelden in Amsterdam.

Tijdens Koninginnedag zijn (zoals altijd) alle normale vaar- en afmeerregels van toepassing. Het overtreden van de vaarregels kan zorgen voor hinder, overlast en onveilige situaties. De politie en gemeente (Waternet) zullen tijdens Koninginnedag streng controleren op de naleving van de regels. Er zal extra worden gecontroleerd op alcohol, het voorhanden hebben van meer dan de toegestane hoeveelheid alcoholhoudende drank zonder de vereiste vergunning, het vaargedrag en excessief geluid. Met name de regels met betrekking tot alcohol zullen (zeer) streng worden gehandhaafd. Zowel de schipper als de roerganger mogen absoluut niet onder invloed van alcohol zijn (max. 0,5 promille). Houdt er ook rekening mee dat je niet te veel alcohol aan boord hebt. Als je meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol aan boord hebt, dan loop je het risico op inbeslagname van de drank.

Het afspelen van versterkte muziek op boten is niet toegestaan als deze op een afstand van 10 meter of meer hoorbaar is. Blijf je onder die grens, dan zit je goed. Als de muziek wel te hard staat, dan kan de politie de geluidsapparatuur in beslag nemen. Na afloop van Koninginnedag, om 20.00 uur, moet op het water alle (versterkte) muziek en geluid uit. Wat betreft het geluid op het water geldt in Amsterdam net als in de rest van het jaar overigens, dat het verboden is geluidsoverlast te veroorzaken.

Overtreed je de regels en word je betrapt? Dan kan je een boete krijgen die op kan lopen tot enkele honderden euro's! Zo wordt Koninginnedag al snel een heel stuk duurder...

VaarWater App

De app VaarWater voor de iPhone en Android is de ultieme app om Amsterdam met Koninginnedag vanaf het water te ontdekken. VaarWater biedt actuele informatie over vaarroutes, plaspunten, spelregels en meer handige weetjes.

Tips en meer

Nog een paar tips om Koninginnedag prettig en veilig te laten verlopen:


Meer informatie


Meer informatie over de pleziervaart in Amsterdam is ook te vinden via Waternet.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste Koninginnedag nieuws.

Meer informatie


Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van deze website, of op OK te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies op KoninginnedagAmsterdam.nl.

Meer info