22-02

AmsterdamKoningsdag.nl: Alles over...

Zoek je meer informatie over Koningsdag of -nacht in Amsterdam? Bezoek dan onze website: amsterdamkoningsdag.nl! Deze site... Lees meer »

Ga voor informatie over Koningsdag 2016 in Amsterdam naar onze nieuwe website:
www.amsterdamkoningsdag.nl

Inhuldiging Willem-Alexander

Willem-Alexander Op 28 januari 2013 heeft Koningin Beatrix bekend gemaakt afstand te doen van de troon, om plaats te maken voor haar zoon, kroonprins Willem-Alexander. Willem-Alexander zal op 30 april 2013, tijdens Koninginnedag, in Amsterdam worden gehuldigd als Koning.

De plechtigheden omtrent de troonswisseling en de inhuldiging van Willem-Alexander zullen plaatsvinden op De Dam en in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Op deze pagina tref je het volledige programma aan van de inhuldiging en alle informatie die jij nodig hebt om deze te kunnen volgen!


Snel naar: Programma inhuldiging - Koningsvaart - Tijdschema - Volgen - Oranjeplein - Koningslied - Saluutschoten - Meer informatie

Programma inhuldiging

Op 30 april 2013 zal Koningin Beatrix in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam tussen 10.00 uur en 10.30 uur de officiële Akte van Abdicatie tekenen. Dit zal zij doen in het bijzijn van haar familie, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de ministers en de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Door het ondertekenen van de akte van abdicatie doet Koningin Beatrix officieel afstand van de troon. Vanaf dat moment is kroonprins Willem-Alexander onze nieuwe Koning.


Toespraak balkon

Na het tekenen van de akte zal Beatrix, vanaf dat moment prinses, en Koning Willem-Alexander een toespraak houden op het balkon van het paleis op de Dam. Máxima, op dat moment al Koningin, zal daar ook bij zijn.

Na de toespraak en het Wilhelmus zullen kroonprinses Catharina-Amalia en de prinsesjes Alexia en Ariane ook het balkon betreden.


Inhuldiging Nieuwe Kerk

Vanaf 14.00 uur vindt de inhuldiging in de Nieuwe Kerk plaats. Hier zal Willem-Alexander in De Nieuwe Kerk in Amsterdam worden beëdigd en worden ingehuldigd als Koning.

De inhuldiging gebeurt tijdens een zogeheten verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer, waarbij Koning Willem-Alexander een toespraak houdt en de eed aflegt. Willem-Alexander zal tijdens de eed trouw zweren aan de Grondwet en beloven het koningschap getrouw te vervullen.

Tijdens de inhuldiging houdt de voorzitter van de vergadering, Fred de Graaf, een toespraak. De Kamerleden en de afgevaardigen van de parlementen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten zullen ook de eed of belofte aan de nieuwe koning afleggen.

Bij de plechtigheid in de Nieuwe Kerk zullen diverse vertegenwoordigers van Europese vorstenhuizen aanwezig zijn.


Receptie

Na de inhuldiging in de Nieuwe Kerk is er een receptie in het Koninklijk Paleis. Deze receptie is voor vorstelijke en buitenlandse missies, leden van de Staten-Generaal en de Staten van de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten, Rijksministerraad, Raad van State van het Koninkrijk, gouverneurs en premiers van de Aruba, Curaçao en Sint Maarten, het Corps Diplomatique en andere autoriteiten.


Koningsvaart: Vaartocht over het IJ

Route Koningsvaart Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zullen 's avonds een vaartocht maken over het IJ. Het Koningspaar stapt om 19.45 uur bij het filminstituut Eye aan de noordoever aan boord van de boot. Voorafgaand aan de Koningsvaart zal nog het Koningslied ten gehore worden gebracht.

De vaartocht gaat langs het Oeverpark, via de noordkant van het IJ, naar de kop van het Java-eiland gaan, en eindigen aan de overkant, bij het Muziekgebouw (plattegrond). Tijdens de vaartocht over het IJ zullen er diverse activiteiten en optredens.

Kijk voor meer informatie, de route en een overzicht van de activiteiten tijdens de Koningsvaart op de pagina over de Koningsvaartpagina.

Tijdschema inhuldiging

Plechtigheden volgen

Het is mogelijk om de inhuldiging in Amsterdam te volgen. Hiervoor kan je naar De Dam komen of op een van de vele locaties in de stad via beeldschermen meekijken. Op het Museumplein, dan het Oranjeplein, staan speciaal voor de troonswisselingen grote beeldschermen en is er overdag een heel programma georganiseerd.

De plechtigheden rond de troonswisseling (abdicatie, inhuldiging en balkonscène) zijn echter het beste thuis te zien op televisie. De hele dag door zal er op radio en TV live uitgezonden worden vanuit Amsterdam. Hierdoor krijg je alles mee en heb je altijd goed zicht op de plechtigheden.

Op De Dam, bij het Paleis en de Nieuwe Kerk waar de plechtigheden plaatsvinden, is slechts plaats voor 25.000 mensen. De verwachting is dat er honderdduizenden mensen naar Amsterdam komen. De kans is dus groot dat het in de binnenstad, met name rond de Dam, erg druk wordt. De Dam wordt om veiligheidsredenen afgesloten als het maximum aantal bezoekers is bereikt.

Museumplein wordt Oranjeplein

Tijdens Koninginnedag zal het Museumplein worden omgedoopt tot het Oranjeplein. De abdicatie en de inhuldiging zullen hier voor de bezoekers op grote schermen te volgen zijn. 's Avonds wordt er op vervolgens een Koningsbal georganiseerd.

Kijk voor het volledige programma, de line-up en meer op de pagina Museumplein = Oranjeplein.

Koningslied

Voorafgaand aan de Koningsvaart zal het Koningslied ten gehore worden gebracht. Dit zal gebeuren tijdens het feestelijke meezingconcert Samen voor Oranje in Ahoy, Rotterdam. Het Koningspaar zal het lied via een live videoverbinding kunnen horen en zien.


Het Koningslied is gecomponeerd door John Ewbank. Hij heeft samen met onder andere Guus Meeuwis, Alain Clark en Daphen Deckers de tekst voor het nummer geschreven. Aan het lied hebben tal van bekende nationale artiesten meegewerkt, waaronder Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis, Rowwen Hèze, Nielson, Lee Towers, Frans Duijts, JURK!, Niels Geusebroek en Paul de Leeuw. Veel van deze artiesten zullen ook bij het concert Samen voor Oranje in Ahoy aanwezig.

Om 19.30 uur zullen de artiesten vanuit Ahoy, samen met het publiek, het Koningslied ten gehore brengen. Het Koningspaar kan dit via een live-verbinding volgen.

Voor meer informatie over het concert Samen Voor Oranje kan je terecht op hetofficielekoningslied.nl.

Saluutschoten

Tijdens troonswisseling worden er, naast de beveiligingstaken, ook militairen ingezet voor ceremoniële rollen. Dit ceremonieel symboliseert de verbondenheid van de Nederlandse krijgsmacht met het Koningshuis en de militaire trouw en loyaliteit aan het Nederlandse volk. Het ceremonieel vindt vooral plaats rondom het Paleis op de Dam.

Tijdens Koninginnedag zullen er ook saluutschoten worden afgevuurd. Om 09.00 uur vuurt een schip van de Koninklijke Marine, al varend op het IJ, 101 saluutschoten om Hare Majesteit de Koningin welkom te heten in Amsterdam.

Rond 14.00 uur, als het nieuwe koningspaar door een militaire erehaag richting de Nieuwe Kerk loopt, vuurt een ceremoniële saluutbatterij van de Koninklijke Landmacht op het defensieterrein aan het IJ elke 5 seconden een saluutschot af met haar kanonnen.

Meer informatie

Meer informatie over de troonswisseling en het meest actuele programma is te vinden op de site van het gemeentelijk huis.
Voor meer informatie omtrent de activiteiten die worden georganiseerd rondom de inhuldiging kan je terecht op de site van het nationaal Comité Inhuldiging.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste Koninginnedag nieuws.

Meer informatie


Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van deze website, of op OK te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies op KoninginnedagAmsterdam.nl.

Meer info