22-02

AmsterdamKoningsdag.nl: Alles over...

Zoek je meer informatie over Koningsdag of -nacht in Amsterdam? Bezoek dan onze website: amsterdamkoningsdag.nl! Deze site... Lees meer »

Ga voor informatie over Koningsdag 2016 in Amsterdam naar onze nieuwe website:
www.amsterdamkoningsdag.nl

Koningsvaart Willem-Alexander en Máxima

Wanneer
Koninginnedag van 16:00 t/m 20:00 uur
Waar
het IJ
Website
www.koninginnedagamsterd...
Gebied
Overige locaties
Locatie Koningsvaart Willem-Alexander en Máxima

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zullen na de inhuldiging in de Nieuwe Kerk een vaartocht maken over het IJ. Deze vaartocht zal omstreeks 19.45 uur beginnen. Op deze pagina vind je alle informatie over de Koningsvaart, de route en de activiteiten op de oevers en het IJ.

Route Koningsvaart


's Avonds stapt het Koningspaar bij het filminstituut Eye aan de noordoever op de boot. De vaartocht gaat langs het Oeverpark, via de noordkant van het IJ, naar de kop van het Java-eiland gaan, en eindigen aan de overkant, bij het Muziekgebouw. Vanaf het Oeverpark, de Noordwal, het IJplein en de Sumatrakade heb je dan ook een super-uitzicht op de Koningsvaart. Het gebied rond het IJ is vanaf 18.00 uur open voor publiek.

Route Koningsvaart Willem-Alexander

Koningslied


Voorafgaand aan de rondvaart, om 19.30 uur bij het EYE Filmmuseum, zal in aanwezigheid van de Koning en Koningin, het Koningslied ten gehore worden gebracht. Door middel van een rechtstreekse verbinding met het Sportpaleis (Ahoy) in Rotterdam zullen diverse Nederlandse artiesten, voor Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, het Koningslied ten gehore brengen. Op onze inhuldigingspagina vind je meer informatie over het Koningslied!

Activiteiten

Oeverpark


Bij Oeverpark Overhoeks wordt een sporthoek ingericht, speciaal voor de jeugd. Vanaf 16:00 uur vindt er bij het Oeverpark een groot sportevenement plaats, waar diverse clinics worden gegeven.  Er zijn sportdemonstraties, van onder meer voetbalkunstenaar Soufi nae Touzani, streetdance en clinics. En er komt een fietswand (waar je verticaal op kunt fietsen), een klimmuur en een digitale voetbalmuur.

Zodra de boot met de Koning en de Koningin eraan komt presenteert rapper Ali B. een show met dans en muziek, waarin de hoogte - en dieptepunten uit de Nederlandse sportgeschiedenis aan bod komen. Epke Zonderland vormt met zijn fenomenale oefening aan de rekstok het hoogtepunt.

Als het Koninklijk gezelschap van Eye naar Overhoeks vaart krijgen ze een ere-escorte van de roeiers van Holland Acht (gouden medaille OS Atlanta ‘96), windsurfer Dorian van Rijsselberghe (goud OS Londen ‘12) en van schaatsers Bart Veldkamp, Gianni Romme en Marianne Timmer. Deze laatsten zullen schaatsen op de schaatsbaan die in het IJ komt te liggen.

EYE


Als het Koninklijk paar opnieuw langs EYE vaart, klinkt de filmmuziek uit Soldaat van Oranje. Een aantal bekende filmacteurs brengen, in kostuum, een groet vanaf het balkon. Een stukje verder danst het Nationaal Ballet een Pas de Deux.

Java-eiland


Op de kop van het Java-eiland zal ook Armin van Buuren, samen met het Koninklijk Concertgebouworkest optreden! Kaarten voor het optreden van Armin van Buuren zijn uitverkocht. Meer informatie over het optreden van Armin van Buuren vind je op deze pagina.

Op het IJ


Op het IJ verrijst het beroemde Hollandse landschap. Nederlands beste beiaardier bespeelt een mobiel carillon met vijftig bronzen klokken op een ponton midden op het water tegen de achtergrond van typisch Hollandse beelden: tulpen, kaasbootjes, klompbootjes en haringhappers. In de verte kijkt Lange Jan uit de Efteling toe vanaf de kant.

Mini-sail


Voor de mini-sail tijdens de Koningsvaart is een mooie delegatie van ruim 130 schepen van het Varend Erfgoed uitgenodigd. Deze schepen zijn allemaal onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Het zijn typisch Nederlandse schepen die gebruikt werden voor het werk of het plezier. Meer informatie over de schepen die langs zullen varen vind je hier.

Overige informatie

Koningsbal of Koningsvaart?


De gemeente Amsterdam adviseert mensen om vóór de avond een keuze te maken tussen de Koningsvaart op het IJ en het Koningsbal op het Museumplein. Het zal zo druk zijn in de stad dat het praktisch niet mogelijk is om beide evenementen te bezoeken. De Koningsvaart zal op het Museumplein te zien zijn via grote tv-schermen.

Vervoer


Tijdens Koninginnedag is het druk in Amsterdam. Zorg er dan ook voor dat je van te voren hebt gepland hoe je overal kunt komen. Dit is al helemaal van belang voor de Koningsvaart, aangezien het waarschijnlijk erg druk gaat worden. Op onze vervoerspagina vind je alle informatie die je nodig hebt!

Meer informatie over de inhuldiging


Op onze pagina over de inhuldiging vind je alle informatie over de inhuldiging van Willem-Alexander, zoals een overzicht van de plechtigheden, het tijdschema en de route van de rondvaart.

Gevolgen vaarverkeer


Tijdens de vaartocht zal het IJ gesloten zijn voor de reguliere scheepvaart. Tevens zullen er achter het Centraal Station twee grote schepen komen te liggen, om te voorkomen dat mensen daar iets kunnen zien. Meer informatie over de maatregelen voor het vaarverkeer vind je op deze pagina.

Programma / line-up

 • Oeverpark
   
   
 • Ali B.
   
   
 • Epke Zonderland
   
   
 • Soufi nae Touzani
   
   
 • Roeiers Holland Acht
   
   
 • Dorian van Rijsselberghe
   
   
 • Bart Veldkamp
   
   
 • Gianni Romme
   
   
 • Marianne Timmer
   
   
 • Java-eiland
   
   
 • Armin van Buuren
   
   
 • Concertgebouworkest
   
   
 •  
 • EYE
   
   
 • Nationaal Ballet
   
   

Foto's

Koninginnedag 2013 zit er helaas weer op maar gelukkig hebben wij de foto's nog.
Bekijk hier al onze foto's.

Reacties van bezoekers

 • @Els en Monique: De dame in het rood, is de vrouw van burgemeester Van der Laan.

  Redactie KoninginnedagAmsterdam.nl 1 mei 21:24
 • Net zoals Monique vraag ik me af wie de dame in het rood was op de boot bij W.A, en maxima

  Els 1 mei 20:37
 • Waar was de Oude Glorie?
  Ik had een uitnodiging voor de koningsvaart!
  Maar net zoals bij Sail zijn wij nooit te zien, nog niet eens als decor!
  Jammer hoor, onze scheepjes zijn zo mooi.

  Coby 1 mei 17:14
 • Wie was die vrouw in het rood op de boot?

  Monique 30 april 21:57
 • Wat is de naam van het lied dat ali b zong?

  Marjolein 30 april 20:50
 • Via internet heb ik bij een soort wederverkoper 4 kaarten gekocht voor het concert van Armin van Buuren. Deze heb ik ontvangen via de mail om ze zelf uit te printen.
  Graag wil ik van u weten of deze kaarten in deze vorm (uitgeprint) inderdaad geldig zijn.

  anneke 27 april 12:33
 • Waar kunnen wij dit allemaal in Zuid Afrika zien?? Zal het op BVN zijn???

  Yvonne Jansen 26 april 22:43
 • Ik heb ergens gelezen dat er een formatie van 10 F-16 straaljagers zou overvliegen over het IJ. Welke tijd staat hier oor.

  W.Kanon 26 april 11:12
 • @ad: Zie de onderste alinea "gevolgen vaarverkeer" en voor meer informatie Op het water

  Redactie KoninginnedagAmsterdam.nl 18 april 19:53
 • Het IJ is afgezet, maar van waar tot waar?
  Kan ik van de NDSM met mijn bootje wel naar de houthaven en zo de schinkelkade op?

  ad 18 april 18:31
 • @M.LOOIS: Kaarten voor het optreden van Armin van Buuren zullen in de loop van deze week te koop zijn via 538.nl.

  Redactie KoninginnedagAmsterdam.nl 15 april 13:02
 • MISSCHIEN EEN DOMME VRAAG MAAR WAAR BESTEL IK KAARTEN !!!!

  M.LOOIS 12 april 17:05

Evenementen

Locaties

Foto's 2013

FotoFotoFotoFotoFotoFotoFotoFoto

Andere / eerdere edities


Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van deze website, of op OK te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies op KoninginnedagAmsterdam.nl.

Meer info